Заява голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного з приводу стану фінансування державних житлових програм з Державного бюджету України на 2020 рік.

13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до Державного бюджету України на 2020 рік. Вони базуються на розрахунках зменшення доходів на 119,7 млрд грн (на 11%) і зростанні бюджетного дефіциту більш ніж утричі, до 298,4 млрд грн.

В умовах кризи основний акцент у видатках бюджету зроблено на соціальні виплати, пенсії та витрати на потреби медицини, в т.ч. створення Фонду боротьби з COVID-2019. Такий підхід повністю зрозумілий.

⛔️Водночас вважаємо категорично неприйнятною фактичну відмову державної влади від підтримки громадян України у їх забезпеченні житлом. Йдеться про відсутність у новій версії Держбюджету 100 млн грн, які досі були передбачені на програму «Доступне житло».❗️

Це точно не можна назвати правильною політикою, коли влада відмовляється не просто від підтримки будівельної галузі, але від фінансування однієї з фундаментальних потреб громадянина – потреби у власному житлі. Саме зараз, в час економічної скрути, коли доходи родин падають, коли десятки тисяч українців можуть залишитися без роботи, шлях людей до власної оселі стає надто довгим і складним. І успішно пройти його можна лише спираючись на плече, підставлене владою.

Більше того, зараз до України повернулися десятки тисяч заробітчан із-за кордону. Якими аргументами влада переконуватиме цих людей залишатися працювати вдома? Можна було показати їм короткий шлях до власних квартир – цього не зроблено. Варто було б активізувати будівництво і створити в цій і суміжних галузях сотні тисяч робочих місць – натомість обрано інший шлях.

У будь-якому разі, рішення ухвалено і його треба виконувати. Та все ж сподіваємося на позитивний розвиток подій і на те, що економіка країни відновиться після пандемії, і сьогоднішні зміни до Державного бюджету-2020 будуть переглянуті.

📢Зі свого боку запевняю: ми продовжимо працювати з центральними органами влади, будемо переконувати чиновників і депутатів до завершення 2020 року повернути до бюджету кошти, які передбачалися на програму «Доступне житло», та відновити молодіжне житлове кредитування.