ОГОЛОШЕНО СТАРТ ПРОЄКТУ «ЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ»

11 травня 2021 року                                                                     місто Київ

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Кредитна Установа для Відбудови KfW, Франкфурт-на-Майні і Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву оголошують про початок реалізації проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

З метою фінансування проєкту Урядом Німеччини через KfW надано грант у розмірі 25,5 млн євро. Отримувачем коштів є Мінреінтеграції, виконавцем проєкту – Держмолодьжитло.

Житлове питання є однією із найбільш гострих соціальних проблем українців. Особливо актуально це для внутрішньо переміщених осіб, які не можуть вирішити зазначену проблему самостійно, без підтримки держави. Тільки у відкритих електронних реєстрах учасників програм Держмолодьжитла обліковуються понад 18 тис. сімей ВПО.

Зважаючи на рівень фінансування цих програм за рахунок бюджетних коштів, питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб залишається без належної відповіді. Саме тому співпраця з KfW є важливою як для ВПО, так і для нашої держави.

main

Кабінетом Міністрів України і Урядом Федеративної Республіки Німеччина 3 червня 2020 року було підписано Угоду про фінансове співробітництво. 2 грудня 2020 року цю Угоду ратифіковано Верховною Радою України (Закон України від 2 грудня 2020 р. № 1037-IX).

28 грудня 2020 року підписано тристоронню Грантову та Проєктну Угоду на надання грантових коштів між Кабінетом Міністрів України, Держмолодьжитлом і KfW.

Мінреінтеграції і Держмолодьжитло 15 лютого 2021 року уклали окремий договір, яким врегульовано умови і процедура спрямування коштів від  Міністерства до Держмолодьжитла як виконавця проєкту.

У березні 2021 року завершився відбір на міжнародних конкурсних торгах кваліфікованого консультанта (Імплементаційний консультант), який буде залучений до моніторингу адміністрування коштів на придбання житла внутрішньо переміщеними особами для забезпечення неупередженості і прозорості реалізації проєкту.

28 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам за рахунок коштів гранту у розмірі 25,5 млн євро, наданих Урядом Німеччини через Кредитну Установу для Відбудови (KfW).

Ці кроки дали змогу перейти до практичної стадії реалізації проєкту.

Кредити внутрішньо переміщеним особам надаватимуться на термін до 20 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більш 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому.

Для участі у програмі буде сформовано окремий реєстр громадян на базі чинних реєстрів, які ведуть регіональні управління Держмолодьжитла. Уже включені до цих реєстрів громадяни не будуть виключені з них до моменту фактичного отримання кредиту.

Під час прес-конференції Мінреінтеграції, KfW і Держмолодьжитло повідомлять деталі проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», покроковий план дій для охочих взяти участь у програмі, а також умови отримання кредитів на придбання житла.

Учасники прес-конференції:

- постійний заступник Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні д-р Бертрам фон Мольтке (Bertram von Moltke, Deputy Ambassador of the Federal Republic of Germany to Ukraine);

- голова відділу співпраці Посольства ФРН в Україні Тобіас Шрадер (Tobias Schrader);

- директор Офісу KFW в Києві Курт Штрассер (Kurt Strasser);

- Заступник Міністра питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук;

- Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

Дата і час: 11 травня 2021 року, 12:00.

Місце: Клуб Кабінету Міністрів, вул. Інститутська, 7, м. Київ.

Акредитація ЗМІ відбувається через google-форму до 10:00 11 травня 2021 року.

Онлайн-трансляція пресконференції відбуватиметься на Youtube-каналі Кабінету Міністрів України https://m.youtube.com/watch?v=bmwaPRE8png&feature=youtu.be