ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО ПРОВЕЛО ПЕРШИЙ ВІДБІР УЧАСНИКІВ ПРОГРАМИ «ЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ ВПО»

21 липня у своєму центральному офісі Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву провів перший етап відбору отримувачів кредиту із числа кандидатів, включених до реєстру для участі у програмі «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

За результатами комп’ютерного відбору відібрано 150 кандидатів із числа зареєстрованих у проєкті. Обсяг коштів першого траншу для надання кредитів складає 5 млн євро.

Перелік осіб, що отримали право на кредитування під час першого відбору, буде оприлюднено на офіційному веб-сайті Держмолодьжитла і сайтах його регіональних управлінь. Не пізніше наступного робочого дня після завершення відбору регіональні управління Фонду повідомлять переможців про необхідність подання документів, передбачених Порядком для отримання кредиту.

Трансляція відбору велася онлайн на YouTube-каналі Держмолодьжитла. Відповідно до умов затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 р. №451 Порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною Установою для Відбудови (KfW), контроль за відбором отримувачів кредиту здійснювали представники Мінреінтеграції, Міжнародного Імплементаційного консультанта lPC GmbH і Держмолодьжитла.

Участь у відборі взяли заступниця Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук, представник Імплементаційного консультанта, керівник проєкту Стівен Орлескі та представники Держмолодьжитла: Голова правління Сергій Комнатний, перший заступник Іван Парух, заступники Ельвіра Левченко і Сергій Кошеленко.

Перед початком відбору прозвучало відеозвернення менеджера проєкту в KfW Крістофа Ізенманна. Привітавши учасників програми і організаторів з початком практичного етапу її реалізації, він зазначив, що протягом 2021 року планується виділити на проєкт 15 млн євро, і ще 9,5 млн євро – наступного року. Відбудуться кілька етапів відбору учасників програми.

speaker

Заступниця Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук зазначила, що сьогоднішня подія є важливим кроком до вирішення житлового питання ВПО, і цей крок став можливим завдяки спільним зусиллям уряду Німеччини, банку KfW і організаторів програми з українського боку – Мінрегіону і Держмолодьжитла.

Представник Імплементаційного консультанта, керівник проєкту Стівен Орлескі зазначив, що організація-консультант гарантує чесний і прозорий процес відбору учасників програми.

Сергій Комнатний нагадав умови програми і наголосив на їх прозорості для суспільства. Голова правління Держмолодьжитла побажав кожній вимушено переміщеній особі за підтримки Фонду здобути власне житло.

 kom

Довідка.

Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізовують спільно Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Кредитна Установа для Відбудови KfW, Франкфурт-на-Майні і Держмолодьжитло. Для фінансування проєкту Уряд Німеччини через KfW надав грант у розмірі 25,5 млн євро. Отримувачем коштів є Мінреінтеграції, виконавцем проєкту – Держмолодьжитло. 17 травня почалося приймання заяв громадян про намір отримати відповідний кредит на придбання житла.

Цей проєкт став можливим, у тому числі, завдяки успішній реалізації 2019 року Держмолодьжитлом спільно з Міністерством розвитку громад і територій України пілотної програми кредитування для ВПО і учасників АТО під 3% річних. Як зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, «забезпечення житлом залишається одним з найгостріших соціальних питань в Україні та особливо актуальним для внутрішньо переміщених осіб. Тільки у відкритих електронних реєстрах учасників програм Держмолодьжитла обліковуються понад 18 тис. таких сімей і співпраця з KfW та Мінреінтеграції є надзвичайно важливою в контексті вирішення цього питання».

За умовами Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», кредити ВПО надаватимуть на термін до 20 років під 3 відсотки річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більш 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому.

 

Інформація про способи подання відповідної заяви розміщена за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-kfw/yak-podaty-zaiavu.