ЗАБЕЗПЕЧЕННЮ ЖИТЛОМ – ПРІОРИТЕТНЕ МІСЦЕ У ДЕРЖАВНІЙ МОЛОДІЖНІЙ ПОЛІТИЦІ

30e3a6d7 7220 49a9 a687 e4d8579c759315 листопада 2023 року в.о. голови правління Державного фонду сприяння  молодіжному житловому будівництву Іван Парух узяв участь у слуханнях «Реалізація Державної молодіжної житлової програми забезпечення молоді житлом – інвестиція у розвиток молоді в Україні та відновлення України».

Слухання, які відбулися в режимі офлайн і онлайн, організував і провів Комітет з питань молоді і спорту Верховної Ради України. У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних і місцевих органів влади, місцевого самоврядування, наукових установ, неурядових інституцій.

Учасники слухань наголошували, що увага до молодіжної політики є важливою інвестицією в майбутнє України. Програми забезпечення молодих українців житлом чинитимуть позитивний вплив на соціально-економічну і демографічну ситуацію в нашій державі, адже проблема збереження демографічного потенціалу нації є однією з ключових для нашої країни.

Керівник департаменту житлової політики Мінінфраструктури Світлана Старцева зазначила: «Без змін до державної житлової політики неможливо окремо вирішити житлову проблему молоді. Міністерство зараз розробляє якісно нове житлове законодавство України з метою зробити житло доступним для наших громадян, у тому числі молодих».

Іван Парух, почавши свій виступ із подяки захисникам і захисницям нашої країни за можливість жити і працювати, в тому числі проводити ці комітетські слухання, зупинився на аспектах реалізації Держмолодьжитлом Державної програми забезпечення молоді житлом.

Із 2015 року фінансування цієї програми з загального фонду державного бюджету припинено, нагадав він. 3 листопада Кабінет Міністрів України продовжив термін дії Державної програми до 2026 року. При цьому не передбачене фінансування програми із загального фонду держбюджету на найближчі три роки.

Єдиними наразі коштами державного бюджету, які спрямовуються на виконання програми, є кошти статутного капіталу Держмолодьжитла. Додатковим джерелом фінансування є ресурс від повернення раніше виданих молодіжних кредитів.

 «Зрозуміло, що пріоритетом для держави зараз є питання безпеки, тож не варто чекати на швидке відновлення фінансування житлових програм, - підкреслив Іван Парух. – Тому Держмолодьжитло вже кілька років провадить пошук джерел позабюджетного фінансування житлових проєктів. Працюємо з міжнародними партнерами. Гарні результати показав спільний проєкт Фонду з Мінреінтеграції і банком KfW. Його реалізовано на підставі висновків міжнародного аудиту Фонду щодо прозорості й ефективності роботи нашої установи. 650 сімей ВПО придбали житло на першому етапі програми. Триває підготовка до другого етапу проєкту».

Житлові проєкти для молодих сімей можуть бути реалізовані також у співпраці з іншими західними партнерами. Щоб активізувати цю роботу, Держмолодьжитло пропонує провести міжнародну конференцію потенційних донорів житлових програм для українців.

Одночасно, виходячи з реальних обсягів фінансування, Фонд докладає зусиль для збереження пільгового молодіжного кредитування. Навіть протягом воєнного 2022 року забезпечені власним житлом 68 молодих сімей.

2023 року вже профінансовані 144 кредити молодим сім’ям на суму 205,56 млн грн.

Удалося зберегти фінансування молодіжної житлової програми з місцевих бюджетів. Звісно, і тут свої корективи вносить війна: якщо за 10 років за місцевими програмами забезпечені житлом 1682 молоді сім’ї, то після початку повномасштабної агресії з місцевих бюджетів надані 50 кредитів молодим сім’ям. Цього року на пільгове іпотечне кредитування заплановане фінансування 112 млн грн. за 46 місцевими програмами. Лідерами у реалізації молодіжних програм є Харків, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Черкаська області.

«Наявні обсяги коштів є недостатніми з огляду на обсяг житлової проблеми молоді, - наголосив Іван Парух. - Тому важливо, щоб нинішні слухання стали відправною точкою у активізації пошуку сталих рішень у забезпеченні молодих українців житлом».

        У слуханнях виступив голова Громадської ради при Держмолодьжитлі Сергій Когут. Висловившись за активізацію підтримки молодих родин, які потребують житла, особливу увагу він запропонував приділити пільговому іпотечному кредитуванню молодих військовослужбовців